Het keuren van de velden

Hoe gaat het nou precies bij het keuren van de velden.
De keuring van de velden vindt plaats op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag om 16.00 uur en op woensdag rond 12.00 uur voor de trainingen en eventueel een wedstrijd.
Men stelt vast of de grasmat bespeelbaar is volgens de richtlijnen (o.a. hoe is de gesteldheid van het veld, hoe is het weer en wat zijn de weersverwachtingen, tijd van het jaar, is er gevaar voor de spelers?). We zoeken hier nog een vrijwilliger voor.

De keuring op zaterdag vindt plaats om 7.00 uur en eventueel later op de dag nog  een herkeuring.  De zaterdagdienst stelt vast of de grasmat bespeelbaar is volgens de richtlijnen waarbij beoordeeld wordt of de velden bespeelbaar zijn, de velden geen schade zullen oplopen en vooral of het geen gevaar oplevert voor de spelers.

Alleen de scheidsrechter kan en moet naderhand een goedkeuring herroepen als alsnog blijkt dat het veld schade oploopt of het te gevaarlijk wordt voor de spelers.

Het kunstgrasveld zal ook afgekeurd worden indien er sprake is van rijp of sneeuw op het veld. Als de zon schijnt zal doorgaans de rijp snel verdwijnen en kan er weer op getraind of gespeeld worden.Ook in geval van opdooi zal het kunstgrasveld afgekeurd worden.

Een vaste regel is dat als er ijs in de sloot ligt de grasvelden afgekeurd zullen zijn.De toplaag is dan bevroren en als er dan toch op gespeeld wordt kan deze los komen te liggen van de onderlaag waardoor de graswortles afbreken en het veld blijvende schade oploopt.

Algehele afgelasting
Indien 70% van de wedstrijden in West II uitvallen dan is er sprake van een algehele afkeuring door de KNVB. Op het kunstgrasveld zullen dan ook geen competitiewedstrijden gespeeld worden.

Standpunt van het bestuur.
Wij zijn een voetbalclub en daarom kunt u ervan uitgaan dat iedereen er zo veel als mogelijk naar zal streven het voetbal door te laten gaan. In geval van twijfel kunnen echter andere, meer op de lange termijn gerichte overwegingen, een rol spelen bij de keuring; bijvoorbeeld de gesteldheid van de velden i.s.m. de hoeveelheid wedstrijden etc. De velden moeten ook aan het einde van het seizoen nog veilig gebruikt kunnen worden.

Het kan uiteraard voorkomen dat er bij de ene vereniging wel wordt gevoetbald terwijl de velden bij de andere vereniging zijn afgekeurd, dat is de verantwoordelijkheid van de betreffende vereniging. Er zijn nu eenmaal verschillen tussen de velden als je kijkt naar de ligging en het onderhoud. Zo weten wij dat de ondergrond van veld 1 totaal verschilt van die van veld 3 en 4; Veld 3 en 4 hebben een veel betere afwatering waardoor deze velden veel vaker bespeelbaar zijn. Dit geldt zowel voor de wedstrijden als voor de trainingen.

Afkeuring is niet leuk, en niemand is gebaat bij een afgelasting. Wij moeten ons echter wel neerleggen bij de beslissingen die genomen worden.

Het bestuur.