JO10-1 door in Haaglanden Cup door winst in de laatste minuut

De Poort 8
2631PT
NOOTDORP
tel. 015-3109726

De winter lijkt lang te duren dit jaar… Er zijn al diverse trainingen en wedstrijden afgelast de afgelopen weken omdat het sneeuwde, het een waterballet was of de jongens het veld afwaaiden.

Maar woensdag 15 maart 2023, was geen van bovenstaande het geval. Het was perfect voetbalweer. Een graad of 8, droog en windstil. Betere omstandigheden konden onze jongens van de JO10-1 niet wensen voor de aller eerste bekerwedstrijd uit hun carrière. Er werd gisteren namelijk gestreden tegen Sportclub Monster JO10-1 voor de Haaglanden Cup.

Het seizoen voor de JO10-1 loopt goed. Erg goed kunnen we wel zeggen. Soms met mooi voetbal en soms met minder mooi voetbal. Maar bijna altijd met een hoop strijdlust en goede teamspirit. En presteren op karakter is een gave op zich. Na slechts één verlieswedstrijd in de eerste 3 competitiefases bij elkaar (de aller eerste wedstrijd van het seizoen in september) hebben onze jongens voor de 4de fase van de competitie promotie afgedwongen naar de hoofdklasse.

Onze tegenstander uit het Westland speelt wel nog in de 1ste klasse. Maar ja, wat zegt dat? Een club waar je nog nooit tegen gespeeld hebt, uit een andere regio dan waar je gebruikelijk in speelt… Dat is lastig in te schatten.

We mochten aantreden op veld 2; het kunstgrasveld. En Sportclub Monster stond als eerste op het veld toen SV Nootdorp nog de laatste instructies kreeg van de trainer in de kleedkamer. Het waren grote spelers. Dat valt vaker op. Wij hebben bijna alleen maar spelers uit de 2de helft van een jaar (na mei) en moeten het vaak opnemen tegen spelers uit de 1ste helft van een jaar. En dat valt in deze leeftijdscategorie nog erg op. Het voordeel hiervan is dat het ondertussen geen verrassing meer is dat de tegenstander vaak wat groter is en dat ze hierdoor na ongeveer 20 gespeelde wedstrijden er dan ook niet meer van onder de indruk zijn.

Om iets na 18.00 uur ging de wedstrijd van start. En een wedstrijd was het dan ook letterlijk, in de meest positieve zin van het woord. Het was een harde wedstrijd, een eerlijke wedstrijd en een wedstrijd op hoog niveau, waarbij beide teams duidelijk aan elkaar gewaagd waren.

De stand na de eerste kwart zei dan ook voldoende; 0-0. En wie een beetje thuis is in de uitslagen van deze leeftijdscategorie die weet dat dit vrij uniek is. SV Nootdorp had het betere van het spel, maar kwam enkele keren toch goed weg na een paar goede kansen van Sportclub Monster.

De 2de kwart werden de jongens op pad gestuurd met een missie: Meer aanvallend en opbouwend voetballen en meer op de helft van de tegenstander voetballen. En dat leek te werken. Met enkele positiewissels tussen onze spelers werden onze jongens gevaarlijker en kwamen er meer kansen. Dat resulteerde al snel in de 1-0 voor SV Nootdorp.

Maar zoals vaak in het voetbal het geval is, krijgt de tegenstander daardoor ook meer ruimte om te voetballen wanneer je zelf vaker voorin te vinden bent. Een snelle uitbraak (counter) van de tegenstander is dan het risico van deze strategie. Deze tegenstander koos ervoor om 1 “hangende” spits voorin te laten staan. Geen mooie opbouwende aanvallen of counters maar een hoge bal over onze verdedigers heen en dan maar hopen dat de bal bij de achtergebleven spits uitkomt. En na een paar mislukte pogingen werkte dat; 1-1. Maar de spirit is hoog bij SV Nootdorp en nadat de gemiddelde fitheid de laatste tijd wat laag lag door diverse zieke kids, was in deze pot de felheid en strijdlust weer terug. Nog voor de rust werd het 2-1. Zodat we toch met een voorsprong de 2de helft (3dekwart) in gingen.

De derde kwart eindigde in een teleurstelling. Steeds meer waren wij op de helft van de tegenstander te vinden, en de kansen waren voor SV Nootdorp. De bal was dan ook vaak te vinden bij het goal van Sportclub Monster, maar in het net belande hij niet. Paal, kruising, net naast… alle variante kwamen voorbij, maar een doelpunt viel er niet.

Sportclub Monster kreeg ondertussen een vrije trap op een meter of 10 van ons goal en die werd benut. De vrije trap was goed genomen, maar de stand van 2-2 na de 3de kwart was eigenlijk tegen de verhouding in. Niet dat onze jongens per definitie veel sterker waren, maar in aantal kansen lagen wij toch wel een stuk voor, waardoor het gevoel dat wij voor hadden moeten staan wel overheersten.

Met nog 12,5 minuut te spelen in de laatste kwart was nog niets verloren… Maar daar was die spits van Sportclub Monster weer. Op zijn vertrouwde plekje niet ver van ons goal vandaan, landde de bal na een uittrap toch weer voor zijn voeten. En op bijna identieke manier als zijn eerste goal schoot hij de bal voorbij onze keeper. Voor het eerst deze wedstrijd keken we tegen een achterstand aan; 2-3, met nog een minuut of 8 op de klok te spelen.

En juist op dit momenten komt de kracht van dit JO10-1 team naar voren. De hele wedstrijd werd er al gestreden als leeuwen, maar alsof ze na de 6de versnelling toch nog ergens een 7de versnelling hadden gevonden begon het offensief. Als team werd er gestreden, achter elke bal werd gerend en alle duels hadden als doel de bal veroveren en een aanval opbouwen. Het harde werken werd beloond met een doelpunt. De 3-3 kwam uit een afstandsschot toen de tegenstander net even een gaatje liet in de verdediging. Profiteren van kleine foutjes en vertrouwen op onze strijdlust, het was wel duidelijk dat we het daar in deze wedstrijd van moesten hebben.

Maar een gelijkspel is niet voldoende en SV Nootdorp was ook niet van plan het hierbij te laten zitten. De schoonheid van het voetbal maakten plaats voor complete strijdlust en veranderede in het betere “vrouwen en kinderen eerst” voetbal. Het idee van een aanval mooi opbouwen werd door de jongens zelf overboord gegooid, het was alles of niets. Ballen veroveren, ballen naar voren, ballen richting het goal van de tegenstander… en alsof het rechtsreeks uit een jongensboek kwam, komt de bal met nog een seconde of 20 te spelen terecht bij onze aanvaller, kapte vanaf bijna de achterlijn 1 verdediger uit en schoot hem als rechtspoot met links in de verre hoek naast de keeper…. De veldspelers en de wissels stormde het veld op en vierden het als een hechte groep, als team ! Want dat is hoe deze wedstrijd gewonnen was; Als TEAM !

Nagenoeg direct na het doelpunt werd de wedstrijd afgefloten en zaten de 50 minuten speeltijd erop.

Nu is het een kwestie van eerst even de nagels weer laten terug groeien, en dan op naar de volgende bekerwedstrijd. Met hopelijk net zoveel strijdlust, maar wellicht met een iets minder spannende marge in de einduitslag.

klik hier voor fotot's van de wedstrijd.