Nootdorp JO11-3

E-pupillen zaterdag, E3, 4e klasse 06

9 april 2016 8:30

Het is zaterdag 9 april 2016 en een nieuwe 'derbydag' breekt aan. Het wemelt al van de gele en rood/witte shirts op het terrein van RKDEO als onze E3 zich verzamelt voor de kantine. Vandaag helaas zonder Mika en Yonah, maar gelukkig is er versterking ingevlogen: Ruben en Anass brengen het totaal weer op 9 spelers!

Sinds de verloren uitwedstrijd tegen Wilhelmus (3 weken geleden) zit er geen rek meer in de competitie. Dat wil zeggen: we kunnen nog kampioen worden, maar dan moet alles gewonnen worden. Dat geeft wel aan hoe belangrijk ook deze wedstrijd weer is. Thuis hebben we van RKDEO gewonnen, maar dat is voor vandaag geen garantie voor succes. Dus: "iedereen op scherp graag en pakken die drie punten!". Met die gedachte verlaten we de (ruime!) kleedkamer en betreden we veld 2A.

De warming up gaat een beetje stroperig. Het warmlopen verloopt wat apathisch, het 'lummelen' in een vierkantje laat te wensen over en tijdens het befaamde molentje (kaatsen over en weer) komt de teller niet boven de 30, dacht ik. Deels komt dat natuurlijk, doordat het team niet compleet is. Alle individuele spelers zijn prima voetballers, maar tijdens de warming up merk je toch weer hoe belangrijk het is om op elkaar ingespeeld te zijn. Maar: geen zorgen! Tijdens de wedstrijd zal het zeker beter gaan. Daar weet iedereen wat er van hem wordt verwacht en gaan we vast en zeker knallen!

De teams stellen zich op en de scheidsrechter fluit voor de aftrap. De eerste minuten zijn voor RKDEO. Ze starten overtuigender (ondanks een mooie kans van Bo in de eerste minuut) en krijgen de bal ogenschijnlijk makkelijker naar de voorhoede. Bovendien houden ze de druk erop, waardoor Nootdorp extra alert moet zijn bij het uitverdedigen. En dat gaat helaas in de tweede minuut al mis. Milan speelt Viggo aan in het centrum van de verdediging. Op zich niks mis mee, maar achteraf had hij dat beter niet kunnen doen. De pass creëerde een (te) gevaarlijke situatie, die onmiddellijk werd afgestraft: 1-0

Nee hè! Gelijk al achter! Da's niet best! Maar er zijn ergere dingen. Er is immers nog tijd zat om het tij te keren. En dat snappen Anass en Kaj ook. In de vierde minuut strandt een mooie aanval van Anass weliswaar op de verdediging van RKDEO, maar uit de rebound maakt Kaj het met een afstandspoeier (met links nota bene!) prachtig af.

De 1-1 geeft vertrouwen, maar toch blijft het niveau nog wat achter bij dat van vorige week. Het wil niet echt lukken. We krijgen kansen zat, maar het leidt niet tot een doelpunt. De jongens schieten veel ballen naast de goal (steeds rechts naast. Wat is dat toch?) en veel aanvallen sterven een vroege dood. Hierbij speelt de keeper van RKDEO overigens een belangrijke rol. Heel goed hoe hij steeds op de goede plek staat en op de juiste momenten uit de goal komt. Hulde!

In de tiende minuut krijgt Bo een hele goede kans. Hij neemt aan en begint onmiddellijk aan een eenzame reis naar de keeper. Maar dan wordt hij van achteren getackeld. Hij raakt daarbij gelukkig niet geblesseerd, maar de overtreding was niet zo netjes (in de eredivisie krijg je daar minstens geel voor). De 95% goalkans verandert daarmee in een fifty-fifty vrije trap. Helaas levert dat niks op. Het blijft 1-1.

Maar gelukkig (her)opent Anass de wedstrijd enkele minuten later door - na een mooie actie - de 1-2 aan te tekenen. Prima! Nu doorpakken en afmaken, zou ik zeggen. Maar dat valt tegen. Ondanks de achterstand blijft RKDEO steeds weer komen. In deze fase zijn die jongens van de E5 eigenlijk beter. Maar echt gevaarlijk kunnen ze uiteindelijk toch niet worden. Dat komt grotendeels door de goed functionerende verdediging van Nootdorp! Ik denk dat Milan de bal gedurende de hele wedstrijd maximaal 10 keer in zijn handen heeft gehad.

Dan breekt voor sv Nootdorp de ijzertijd weer aan. Het lijkt toch een soort hobby van de heren te worden, om in een wedstrijd zo vaak mogelijk de paal of de lat te raken. Eerst is Niels aan de beurt met een jetser op de lat en 5 minuten later werkt Marlon de bal via buitenkant paal over de achterlijn. Ik ben alvast gaan turven. Vorige week kwamen we tot acht...

Vlak voor rust en na 26 minuten speeltijd maakt Marlon de welverdiende 1-3. Hij krijgt een uitstekende steekpass van Anass, die hij in een reflex de goal in werkt. Mooi!

Dan fluit de scheidsrechter voor de rust. Er is geen limonade, maar gelukkig hebben we wat flessen water bij ons voor de ergste dorst. Het is namelijk prima en zonnig weer. Heerlijk om in te voetballen en heerlijk om in naast de lijn te staan. Jeroen spoort de jongens aan om ondanks de 1-3 voorsprong een tandje bij te schakelen. We zijn er nog niet!

Het duurt na aanvang van de tweede helft nog tot de 33ste minuut voordat Marlon de 1-4 scoort. Bo heeft hiervoor heel belangrijk voorwerk gedaan door met een snelle actie de bal op de keeper af te vuren. De uitstekende keeper stopt de bal, maar Marlon staat goed opgesteld om in de rebound de bal over de doellijn te schieten. Mooie aanval. Tien minuten later is het Bo zelf die scoort. Uit een uitstekende voorzet van Anass maakt Bo af met een goed gecontroleerde volley (zijn hier foto's van? Dat moet spectaculaire plaatjes opgeleverd hebben).

Dan, zo'n 5 minuten voor het eindsignaal komt Viggo geblesseerd van het veld. Ruben neemt als wisselspeler onmiddellijk zijn positie over. Geweldig hoe flexibel iedereen is, om onder allerlei omstandigheden het team optimaal op de been te houden. Maar ondertussen geven we helaas toch nog een doelpunt weg. Een snelle aanval van RKDEO over links levert een strakke voorzet op, die behendig wordt ingeschoten. Jammerrrr!

Maar gelukkig is het slotakkoord voor ons. Bo laat in de 47ste minuut nog maar weer eens zien wat hij waard is. Hij schiet van afstand snoeihard op de goal en wurmt de bal via de onderkant van de lat ongeveer 20 cm over de doellijn. Eindstand: 2-6. En ook al heeft de scheidsrechter vermoedelijk een verkeerde eindstand aan de commissiekamer doorgegeven (was het een telfoutje? of toch een tikfoutje?), de officiële eindstand van 2-5 levert net zo goed 3 punten op.

Heren! Wederom bedankt voor een prima wedstrijd met dito voetbal, met fijne invallers (bedankt Annas en Ruben!) en voor een mooie eindstand. Volgende week de 'kampioenswedstrijd' tegen Zoetermeer. Als we die winnen, staan we weer bovenaan en kunnen we op 23 april tegen Stompwijk (laatste wedstrijd) kampioen worden. Verliezen we tegen Zoetermeer, dan worden we tweede. Maar dat is natuurlijk geen optie...