Sponsors

JO9-1 op jacht naar de volgende overwinning in het groene hart

Olympia JO9-2JM

-

Nootdorp JO9-1

Competitie

Hoofdklasse (4e fase) K

Datum

19 maart 2022 9:55

Scheidsrechter

M. Marouan

Accommodatie

Sportpark Olympia
Bodegraafsestraatweg 52
2805GR
GOUDA
tel. 0182-515518

Ook voor de jongens van de JO9-1 is ondertussen  de 4de fase van het seizoen ingegaan. Het loopt al het hele seizoen best goed. De 1ste fase liep nog wat stroef door het gebrek aan wedstrijdritme in een verloren coronaseizoen, maar vanaf de 2de fase zijn we afwisselend ingedeeld in de hoofdklasse en de 1ste klasse en heeft het team in de laatste 9 wedstrijden maar liefst 7 keer gewonnen en maar 2 keer verloren. De jongens weten ondertussen wat ze aan elkaar hebben, raken steeds beter gewend aan hun “eigen” positie en zijn goed op elkaar ingespeeld.

1 van deze gewonnen wedstrijden was vorige week thuis tegen TOGB. Dit was de eerste wedstijd van fase 4 in de hoofdklasse. Dus met een goed gevoel na de 5-4 overwinning van vorige week mochten we afreizen naar Olympia in Gouda.

Het team was bijna helemaal compleet. Ditchano was er dit keer niet bij omdat hij naar el clasico ging in Spanje en Daan gaat het weer proberen op het veld na een enkelblessure. Verder deed Thijs met ons mee deze wedstijd. Zodat we met 7 man sterk de wedstrijd konden aanvangen.

We hoefden pas om 10.00 uur te beginnen. Dat is voor deze leeftijdscategorie best luxe. Niet zelden staan we thuis al om half 8 het veld op te bouwen en met de winter nog vers in het geheugen, is om 10.00 uur beginnen met een stralende zon boven het veld iets waar we prima aan kunnen wennen.

We hebben nog steeds geen vaste keeper en beginnen deze wedstrijd met Daan in het goal, Thijs, Jessy en Daley afwisselend voorin en Bryan en Oweys achterin. Tussen de verdediging en de aanval in staat als een rots in de branding Bradley. Snel als hij is, gaat hij regelmatig mee in de aanval als hier ruimte voor is, maar belangrijker nog; hij zorgt er op het middenveld voor dat de aanvallers van de tegenpartij niet makkelijk kunnen worden bereikt. Daarnaast kan hij goed omschakelen naar laatste man vanuit het middenveld, wanneer de aanvallers van de tegenpartij toch langs onze verdedigers weten te raken. Bryan en Oweys zijn vaak onze verdedigers en doen dit zeer bekwaam. Ze voelen zich goed thuis op deze plek en weten hoe ze een aanval kunnen opbouwen vanuit achter.

We begonnen goed aan de wedstrijd. Dit is wel eens anders bij ons. Vooral het eerste kwart hebben onze jongens nog wel eens last van het vroege tijdstip, zodat je een groot deel van de wedstrijd bezig bent om terug te komen in de wedstrijd. Maar daar was dit keer niks van te merken. Waarschijnlijk omdat de wedstrijd 1,5 uur later begon dan ‘normaal’.

Vanaf start af aan waren onze jongens feller dan de tegenstander en in de eerste kwart (van 10 minuten) was het vooral SV Nootdorp dat de aanval opzocht. Daan stond in ons doel goed zijn mannetje en ondanks dat er geen snoekduiken aan te pas hoefde te komen, zaten er een paar prima reddingen tussen. De opbouw van de aanval ging erg soepel. Hier trainen we ook op natuurlijk en de uitvoering was vandaag naar alle tevredenheid; vanaf de keeper naar Oweys of Bryan aan de zijkanten en door naar Bradley rond het middenveld of rechtstreeks via de zijkanten naar de aanvallers voorin om op de helft van de tegenstander te voetballen. In de 8ste minuut was het raak. Jessy mocht een corner nemen en de bal landde bij Bradley voor zijn voeten. Met nog een hele reeks aan tegenstanders voor zijn neus, wist hij toch een gaatje te vinden en schoot de bal prima achter de keeper. De kop is eraf; 0-1 voor ons. Een terechte voorsprong.

Na 10 minuten is er een korte time-out. Even snel  het eerste kwart evalueren en met elkaar bespreken wat er beter kan. De boodschap was duidelijk begrepen, want al in de eerste minuut van het 2de kwart was het weer raak. Nadat Jessy bij het eerste doelpunt een assist had gegeven uit de corner, mocht hij het doelpunt ditmaal zelf afronden na een assist van Thijs. Vanaf het moment dat wij met 0-2 voorstonden begon de bal goed te rollen. Achterin stond het met de verdedigers en Daan in het goal erg goed en was er nu en dan een schot op goal door de tegenstander. Maar Oweys, Bryan en Bradley zorgde er voor dat het aantal kansen voor de tegenstander in de 1ste helft beperkt bleef en de kansen die wel bij ons doel uitkwamen waren voor Daan geen enkel probleem. Daardoor konden we ons voor het grootste deel  focussen op de aanval.

Wat hier enorm bij hielp is dat de jongens van SV Nootdorp erg scherp waren. Want de doelpunten in minuut 15 tot en met 20 kwamen vooral uit het terugveroveren van de bal op het middenveld door Bradley of na het niet goed uitverdedigen van de tegenstander. Hierdoor waren wij het grootste deel van de wedstijd in balbezit. Wij kregen de ruimte om op de helft van de tegenstander te voetballen. Zelfs onze verdedigers konden nu en dan mee in de aanval waardoor de 0-3 van Daley kwam uit een assist van Bryan die mee doorliep van achteruit en de aanval opzocht. En Oweys lette goed op bij het terugveroveren van de bal en kon zelf de 0-4 maken. Zelfs Daan was als keeper regelmatig ver uit zijn goal om de bal aan te nemen, zodat de eerste meters met de opbouw van een nieuwe aanval al gewonnen waren. Jessy (doelpunt) en Daley (assist) zetten het scorebord op 0-5 bij rust. Een gelopen wedstrijd, dit gingen we niet meer uit handen geven.

De tweede helft hadden de jongens een missie meegekregen van de trainers. De bedoeling was om vandaag met grote cijfers te winnen. Het liefst nóg 7 doelpunten maar minimaal nog 5 doelpunten was het verzoek van de trainer. En met dit nieuwe doel begonnen we aan de 2de helft.

Tijdens een wedstijd weet je soms niet hoe veranderingen in het veld gaan aanpakken. Vaak weet je van te voren wel al dat de dynamiek in het team anders is na het doorvoeren van aanpassingen. Soms pakt dit goed uit en soms pakt dit wat minder goed uit. In dit geval werden er ten opzichte van de 1ste helft een hoop wijzigingen doorgevoerd. Daan ging het met zijn ingetapete enkel proberen op de positie van Bradley in het middenveld. Bradley zat de 1ste helft als mid-mid heel goed in de wedstrijd maar hij was aan de beurt om de 2de helft te keepen en Bryan en Oweys waren als ‘vaste’ verdedigers nog aan de beurt voor een wissel. 

Hierdoor begon de 2de helft wat rommelig, onwennig en slordig. Olympia zag zelfs kans om in de eerste paar minuten meteen 2 doelpunten te maken waardoor het in de 22ste minuut 2-5 stond. Dit kwam niet alleen door onze doorgevoerde aanpassingen. Maar ook Olympia had in de rust de koppen bij elkaar gestoken en kwamen met een strijdplan terug het veld op. En het klinkt wat tegenstrijdig, maar toch is het goed als zo’n situatie zich voordoet. Je moet als team kunnen schakelen naar een ander speltype en je moet ook voorbereid zijn op (gedwongen) aanpassingen die soms nadelig uitpakken. En hier zijn onze jongens de laatste maanden enorm in gegroeid. Het geloof om een wedstrijd weer naar je hand te kunnen zetten was er eerder dit seizoen niet. Waar we vroeger tijdens een slecht lopende fase niet meer terug konden komen in de wedstijd, daar kunnen we nu als team enkele tegenslagen krijgen, maar toch de moed weer bij elkaar rapen om weer terug in de wedstrijd te komen. Het vermogen om binnen enkele minuten je weer aan te kunnen passen en te kunnen schakelen naar een ander speltype is wat je ver kan brengen. En hierin zijn we als team steeds sterker aan het worden.

Ook nu was dit het geval. Even hergroeperen, even de 2 tegendoelpunten weer van je afschudden en even wennen en goed nadenken over je nieuwe positie en rol in de tweede helft. Onze jongens hadden dit goed onder de knie en Daley scoorde de 2-6 uit een assist van Thijs en Thijs maakte met een mooi lobje over de keeper de 2-7. Hierdoor was de marge in de 25ste minuut weer terug naar 5 doelpunten.

Doordat Oweys en Bryan nog een wisselbeurt hadden in de tweede helft verdween ons goedlopende verdedigingsduo voor de neus van Bradley en vielen er wat meer gaten achterin. Ook Daan had het zwaar op het middenveld. Zijn geliefde plekje voorin werd bemand door andere teamgenootjes en het belopen van het middenveld was misschien nog wat te veel gevraagd van zijn herstellende enkel. En dan was er ook nog eens een behendige spits bij de tegenstander in het veld gebracht die vaak voor gevaar zorgde vlak voor de neus van Bradley. Hierdoor had Bradley het in de 2de helft een stuk drukker in het goal dan Daan in de 1ste helft.

Doordat Bradley nog een paar heerlijke reddingen maakte, bleef de schade beperkt en vielen er uiteindelijk in totaal maar 3 goals in ons net. Tegelijkertijd stopte wij ook niet met aanvallen en ondanks dat de missie van de trainers nét niet gehaald werd, waren er nog wel twee beauty’s van doelpunten. Jessy zag de keeper van de tegenstander ver uit zijn goal staan en zorgde met een afstandsschot vanaf zijn eigen helft voor de 3-8. En Daley zetten de wedstrijd definitief op slot na een heerlijke assist van Bradley, die een snelle spelhervatting had en vanuit zijn doel Daley bediende in de spits.

Hierdoor was de einduitslag 3-9 en gingen we met een tevreden gevoel richting de kleedkamer. We hebben weer een hoop geleerd van deze wedstrijd en gaan deze week weer hard trainen aan de verbeterpuntjes. Aanstaande zaterdag staat de 3de wedstijd van deze fase op het programma; thuis tegen Zestienhoven. Ook dit keer weer om 09:45, waardoor we hopelijk weer net zo scherp en uitgeslapen zijn als afgelopen zaterdag.

Voetbal groeten,

Ivo

Delen

voeg je eigen gadgets toe aan deze pagina!