31'

E-pupillen zaterdag, E3, 4e klasse 06

12 maart 2016 8:30

Voor de gelegenheid heb ik zojuist even de betekenis van het woord "derby" opgezocht. Wikipedia komt met het volgende:

"In de sport is een derby een wedstrijd tussen twee clubs uit dezelfde stad, of uit dezelfde regio. De oorspronkelijke uitspraak is darbi, maar in het Nederlands taalgebied wordt ook de uitspraak derbi of durbi gebruikt. Deze wedstrijden hebben een speciale naam gekregen omdat ze meestal extra beladen zijn."

En ja, ook deze ochtend is de derby tussen sv Nootdorp E3 en RKDEO E5 inderdaad extra "beladen". Niet dat er een vijandige ambiance heerst. Integendeel! De stemming is juist bijzonder gemoedelijk. Niet in het minst door het heerlijke weer (fris en wit; alweer rijp op het veld, maar vooral ook zonnig en veelbelovend)!

Nee, het woord beladen duidt dit keer vooral op de ietwat verhoogde gespannen sfeer, zowel in als naast het veld. Jongens kennen elkaar van school, ouders kennen elkaar van de supermarkt en dat zorgt ongemerkt voor een verhoogde rivaliteit. Daar komt nog eens bij, dat het ook in onze competitie steeds boeiender wordt. Het kampioenschap wordt voor onze helden een steeds serieuzere mogelijkheid. Op de agenda staan nog 6 wedstrijden, waarvan een aantal nog zeer spannend kan worden.

Maar, hé! Zinderende wedstrijden zijn ons niet onbekend. We herinneren ons allemaal de zenuwslopers tegen DWO, Concordia en DHL. En keer op keer hebben de jongens van de E3 die spanning om weten te zetten in steengoede prestaties. Dus: Rustâââgh! En er tegenaan...

We beginnen vandaag weer vroeg (08.30 uur). Op tijd verzamelen blijkt daarom toch weer een lastige opgave. De kleedkamer stroomt in fases vol, maar  uiteindelijk is iedereen toch ruim op tijd klaar voor de start. Iedereen behalve Marlon. Hij is er helaas niet bij vandaag (weekendje weg). Dat betekent, dat zijn rol als goalgetter door de anderen overgenomen zal moeten worden. Lijkt mij geen enkel probleem, gezien de kwaliteiten die we naast Marlon nog meer in huis hebben.

Tijdens de warming up verdwijnt de rijp als sneeuw voor de zon en al snel is het veld ontdooid en weer zo groen als gras. Maar enkele minuten voor aanvang is er nog geen spoor van onze scheidsrechter! Voorzichtig bereid ik Ronald erop voor, dat hij ons wellicht als ad hoc fluitist uit de brand zal moeten helpen. Maar ik heb het nog niet gezegd, of Bram Mulder (C1) komt alsnog op hoge snelheid richting veld 4A gerend. Precies op tijd!

Mika begint in de wissel en de rest neemt gespannen zijn positie in. Bram blaast op zijn fluit en het feest kan beginnen. En ik meen dat het nog geen 75 seconden duurt, voordat Bo voor de 1-0 zorgt. Geen record, maar wel een prima start. Helaas kunnen we er niet lang van genieten, want een minuut later is het alweer 1-1. De teams blijken aan elkaar gewaagd. Het niveau is hoog en het spel gaat op en neer.

Door alle consternatie vergeet ik helemaal om Mika te wisselen. In de 9de minuut alsnog snel Viggo eruit en Mika erin!

Er wordt uitstekend gecombineerd. Niet alles gaat perfect, maar je ziet toch, dat we steeds beter in staat zijn de bal het werk te laten doen. Vooral Kaj zit goed in de wedstrijd en is op het middenveld prima aanspeelbaar. Maar helaas is het in de 11de minuut toch RKDEO dat op voorsprong komt: 1-2. Maar wat zij kunnen, kan Yonah ook: nog geen minuut later scoort hij de 2-2. De wedstrijd is weer in evenwicht.

Na zo'n kwartier spelen merk ik, dat ik lichte kramp in mijn voeten krijg van het nerveus heen en weer dartelen. De spanning neemt alleen maar toe. De teams doen niet voor elkaar onder en het is op dit moment niet te voorspellen, wie er als winnaar uit de strijd gaat komen. Maar in de 16 minuut is het Bo, die sv Nootdorp op een 3-2 voorsprong zet. We staan weer voor en dat is een lekker gevoel. Eens kijken of we dat tot de rust vol kunnen houden.

Nou dat kunnen we zeker, want 2 minuten later maakt Bo een prachtig doelpunt van een meter of 25. Bo schiet van afstand een hoge boogbal richting goal. De keeper heeft de zon tegen en weet zich er geen raad mee. De bal verdwijnt net onder de lat in de touwen. Iedereen staat seconden lang in ongeloof en doodse stilte naar de goal te staren. Pas dan realiseert Jeroen zich als eerste, dat het een doelpunt is en begint te juichen. Dat werkt aanstekelijk en al gauw is het feest bij de spelers en langs de lijn. Wat een beauty! En met de een 4-2 voorsprong gaan we de rust in.

Jeroen roept de jongens bij elkaar en geeft uiteraard de nodige complimenten over het prima samenspel. Het team begint zich langzaam af te tekenen als de betere ploeg. Maar! We zijn er nog niet! RKDEO zal er na de rust vol tegenaan gaan, om te proberen het tij te keren. Alert blijven dus en netjes blijven voetballen.

In de tweede helft gaan beide teams er weer volle bak tegenaan. En een 4-2 voorsprong is natuurlijk een prima stand voor Nootdorp, maar voor het mooie zou je graag nog een 5de doelpunt zien. Daarmee zet je de wedstrijd definitief op slot en kan je de pot rustig uitspelen. Nou, en daarom stuurt het team Niels in de 31ste minuut voor een corner mee naar voren. De bal komt half hoog voor de goal en Niels volleert 'm stijlvol in de netten. Prachtige eerste competitiegoal van Niels. Hulde!

Toch is het nog niet voorbij. RKDEO blijft komen en in deze periode moet Milan toch een aantal keer het verschil maken. En dat doet hij dan ook. De tijd tikt door in ons voordeel en langzaam maar zeker naderen we de eindstreep. Pas na een minuut of 45 spelen merk je bij RKDEO, dat het geloof een beetje wegzakt. Je voelt het: de wedstrijd is gespeeld. En nadat Yonah in de 50ste minuut nog de 6-2 aantekent, klinkt het eindsignaal.

Weer gewonnen, jongens. Prima resultaat. Jullie namen prijken trots bovenaan de ranglijst. Volgende week tegen de nummer 3, Wilhelmus!